"... a boom pokračuje ..."

Po loňské úspěšné výpravě jsem si naplánoval cestu i na letošní ročník norimberského veletrhu hraček. Vzhledem k popularitě modelů malé bojovky jsem čekal bohatou úrodu novinek. A jak se dočtete dále, máme se opravdu na co těšit.

Nebudu předkládat přesný výčet toho, co jednotliví výrobci vydají, nebo již vydali za novinky, ani nijak hodnotit to, co jsem viděl. Nějaké informace ze zákulisí a o tom co a kdy některé firmy chystají, se mi samozřejmě podařilo získat, ale nejedná se o oficiální zprávy, takže je zde také nebudu uvádět. Spíše vám chci několika fotografiemi přiblížit jednotlivé stánky, zajímavé modely a novinky, které byly na akci k vidění.

Tak tedy do toho! 

ACADEMY, Korea

Na stánku byly k vidění všechny čtyři tzv. WWII Ground Vehicle Sets. 

     

AIRFIX, Velká Británie

Na společném stánku s Hellerem byly k vidění dvě z avizovaných novinek.

 

CALIBRE72, Česká republika

Na veletrhu byl představen resinový model Strv103C , jenž by měl být k dostání od března. Dále letos můžeme čekat figurkový set tankistů USA a několik doplňkových a opravných setů.

 

DOC Models, Itálie

Tento výrobce byl opět zastoupen na stánku německého distributora fy Tom-Modellbau. Novinkově se objevila osádka pro tanketu L33/35. Informace o dalších připravovaných novinkách vyčtete z letáků na obrázcích.

   

DRAGON, Hong Kong

Dragon na svém stánku představil čtyři  poslední novinky v plastu E-100, Jagdtiger, T-34/76 Model 1940 a LCM3

     

Ve vitríně s kovovými modely však byla k vidění i řada kousků, jejich se brzo dočkáme jako plastových stavebnic, přičemž Dragon naplno využívá své technologie výroby zimmeritu.

     

     

EDUARD, Česká republika

Byť se na trhu nedávno objevily na trhu první stavebnice Shermanů, tak na veletrhu nijak propagovány nebyly. Ve vitrínách jsem nalezl pouze troje novější sady leptů aplikovaných na modely.

       

EMHAR, Velká Británie

Na stánku distribuční firmy Pocketbond Limited jsem objevil novinkový set americké pěchoty z 1.sv.války.

EXTRATECH, Česká republika

Na veletrhu byl představen Extrapack M-36 Jackson, jenž obsahuje díly a obtisky pro tři veze, včetně dvou poválečných. Následovat by měl Sherman Firefly a další varianty odvozené ze základní řady.

     

HASEGAWA, Japonsko

Krom sestavených modelů starších věcí, byla k vidění i poslední novinka Sd.Kfz.234/2, přičemž je avizována verze Sd.Kfz.234/1.

 

IMEX, USA

Na stánku distribuční firmy Pocketbond Ltd. hostovali dva výrobci z USA. IMEX zde představil výlisky setu vojáků Jižní Koreje (tvrdý plast) , první vlaštovky z několika anoncovaných setů z Korejské války. Všechny by měly jít do distribuce v dubnu.

ITALERI, Itálie

 

Z novinek se na stánku objevila pouze Sd.Kfz.234/2 Puma a set gladiátorů na malé diorámě.

   

Italeri, coby distributor ICM, představila také dvě poslední novinky od tohoto výrobce dvě verze BTR-60.

 

MIRAGE HOBBY, Polsko

 

Polský výrobce představil očekávané modely z řady Pz.IV Ausf.A-D. Stavebnice se již vyrábějí a na  trh přijdou co nevidět.  Katalog obsahuje samozřejmě i další typy jako Stuart (M3, M3A1 a M3A3) a Pz.III Ausf.E, F a G a také další verze v řadě Lee/Grant. Mohu potvrdit, že na všech se pracuje a budou postupně vydávány.

   

Krom stavebnic byly představeny i doplňkové sety. Například doplňky na Lee Mk.I a také několik sad pásů pro tanky Lee/Grant a Sherman (T48, T49, T62 a T74). Zastoupeny byly i figurky a to setem amerických parašutistů, přičemž katalog obsahuje i polskou pěchotu.

   

MPM, Česká republika

Překvapením byla rozpracovaná plastová stavebnice Sd.Kfz.11 v sérii Special Armor Vehicles 1/72, přičemž se dočkáme několika verzí. Katalog mezi novinkami v této sérii uvádí například také Hanomag SS-100, raketu A-4/V-2, V-2 transportér, Sd.kfz.250/1 Neu, Pz.Kpfw,I Ausf.B či Pz.Kpfw.II Ausf.F!  Zajímavá je i řada plastových ponorek Special Navy 1/72. Jedná se o U-Boot typ XXIII, U-Boot typ II a U-Boot Hecht/Hai.

   

Vedlejší vitríně pak vévodily interiérové sety pro U-boot od Revellu.

   

PEGASUS Hobbies, USA

Druhý z výrobců hostujících na stánku Pocketbond Ltd. představil připravovaný modely německého projektu  E-25. Má být určen hlavně příznivcům tzv. wargames a stavebnice bude obsahovat díly pro dva modely.

   

Představeny byly nové figurkové sety, 1939 Germans, WWII German Mortar Set, Germans Berlin 1945 a Waffen SS 1934 Set2, přičemž první dva sety jsou lisované z tvrdého plastu. Žádný konkrétní termín vydání nepadl. Na ostatních novinkách se samozřejmě pracuje.

     

PREISER, Německo

 

Figurkářský koncern představil krom kompletní stávající nabídky i tři připravované novinky, pochodující německé granátníky, zajímavý set spojeneckých vojáků do džípu a civilní piloty.

     

REVELL, Německo

 

V mohutném stánku se vitrína s malou technikou téměř ztrácela. Avizované novinky zde byly zastoupeny Warriorem s přídavným pancéřováním a další verzí vozidla Bradley. Ostatní (M1A2, Dingo a Nashorn) zde byly jen na obrázku.  

 

Oproti tomu byl velice efektně prezentován nový figurkový set Kriegsmarine.

 

   

TRUMPETER, Čína

     

Stánek Trumpeteru představil jen to, co je zatím k mání. Z plánovaných novinek nic, ani termíny jejich vydání.

Jednotliví výrobci se na veletrhu předháněli nejen novinkami, ale také plány do budoucna, které se mi někdy zdály na jeden rok až příliš nadsazené. O termínech jejich vydání většinou nechtěli ani spekulovat.  

Přístup výrobců a prodejců k poskytování informací byl také různý. Musím ocenit zejména vstřícnost Mirage, Pegasus, Imex, Extratech a Calibre72.

Na veletrhu jsem oproti loňským dvěma dnům strávil jen zhruba 6 hodin. Je tedy možné, že jsem stánek nějakého výrobce nebo distributora prezentujícího novinky v našem oboru přehlédl, ale doufám že nikoli.

Snad vám to takto stačí!:-)

Over